Dacă te-ai uitat vreodată la o poză a unui influencer și te-ai întrebat cum reușesc să arate atât de bine mereu și tu nu…ei bine ai fost victima fenomenului „Față de Instagram” sau „Instagram Face”.
Rețelele sociale sunt o modalitate relativ nouă de a ne petrece timpul.
Dacă acum 10-15 ani nu prea aveai ce face pe internet, în afară de joculețe online, forumuri, Facebook și începuturile YouTube-ului, acum a devenit locul în care ne petrecem cea mai mare parte din timp.
Dăm scroll toată ziua, pentru că asta ne transmite creierul nostru că vrem să facem, din cauza eliberării puternice de dopamină din timpul activității pe rețelele sociale,
vedem persoane frumoase, de succes și ajungem inevitabil să ne comparăm cu ele.
Toate seamănă între ele, dar cumva noi nu ne asemănăm cu niciuna.
Modul în care cele mai multe persoane cunoscute din online au început să arate în online a fost numit „Instagram Face”.
În continuare, te invit să citești acest articol pentru o discuție mai pe larg a fenomenului de instagram face sau să urmărești acest videoclip în care explic care-i treaba cu el:
Ce este „Instagram Face”?
Denumirea aceasta a fost oferită pentru prima dată de către Jia Tolentino, în 2019, în articolul ei din The New Yorker: „The Age of Instagram Face”.
Este o față tânără, desigur, cu piele fără pori și pomeți plini și înalți. Are ochi de pisică și gene lungi, de desen animat; are un nas mic și îngrijit și bluze pline și voluminoase.
Jia Tolentino, traducere





Acest mod de a arăta începe să aibă tot mai multă influență asupra modului în care ne vedem pe noi înșine în oglindă.
Care sunt principalele cauze care au creat acest fenomen?
Standardele de frumusețe au existat dintotdeauna, însă erau dictate de locul și timpul în care trăiai: nu aveai acces la alte locuri ale lumii așa cum avem acum, deci puteai maxim să te compari cu cea mai frumoasă fată din sat sau cu fiica reginei.
Eram practic izolați în propriile noastre comunități și nu eram expuși la așa de multe persoane frumoase din întreaga lume.
Cassey Ho explică foarte bine întregul fenomen al standardelor de frumusețe de pe Instagram în videoclipul ei.
Acum vedem sute, poate mii de persoane zilnic, prin site-uri și aplicații de socializare precum TikTok sau Instagram și ne comparăm cu ei.
Standardele de frumusețe nu sunt problema în esență, până și statuile din Grecia antică sau portretele victoriene reprezentau tot idealul de frumusețe al timpului.
Problema este că odată cu venirea rețelelor sociale a apărut și nevoia de a arăta într-un anumit mod, care nu este neapărat accesibil în mod natural.
Instagram, care s-a lansat la începerea deceniului, în Octombrie 2020, are propriul limbaj estetic: imaginea ideală este mereu cea care se distinge instant pe ecranul unui telefon.
Jia Tolentino, traducere
Instagram face a dus standardele de frumusețe de neatins la un complet alt nivel.
Cum, vă întrebați? Păi în primul rând cu ajutorul filtrelor de înfrumusețare.
Filtrele de înfrumusețare
Rețele sociale au schimbat modul în care ne raportăm la identitățile noastre într-un mod în care începe să devină periculos, cel puțin din punct de vedere psihologic.
Chiar dacă filtrele au început să existe pe Snapchat, ele au crescut exponențial în popularitate când Instagram și Facebook le-au adoptat și au făcut crearea lor accesibilă tuturor.
Și TikTok are filtre de înfrumusețare, care devin pe zi ce trece mai reale, mulțumită avansării în tehnologia AR.
Aceste filtre atât de reale au cauzat Dismorfofobie (body dysmorphia) și oameni care s-au prezentat în birourile chirurgilor cu fețele lor cu filtru, ca exemplu pentru cum vor să arate.

În „Beauty Filters: The Ugly Truth” de Kelyn Tng, aceasta spune că filtrele de înfrumusețare permit oricui cu acces la internet și un dispozitiv mobil să le folosească, incluzând copiii sau adolescenții care încă își formează propriile identități.
Existența filtrelor ne-a făcut să pierdem legătura cu aspectul nostru natural și să ne gândim că dacă doar am avea ochii mai mari, sau buzele, poate niște pomeți mai proeminenți am fi mai fericiți/fericite.
Care este efectul filtrelor de înfrumusețare?
Am vrut să văd dacă filtrele chiar au un impact atât de mare pe cât consider eu, așa că am trimis pe instagram și pe câteva grupuri de facebook un formular.
Puteți vedea formularul și întrebările pe care le-am pus aici.
Au răspuns 63 de oameni, cu vârstele cuprinse între 15-24 de ani și chiar și o persoană de 33 de ani. Găsiți toate răspunsurile aici.
Ce am descoperit?
Oamenii folosesc cel mai des filtre Instagram (46 de voturi) & Snapchat (41 de voturi), apoi pe TikTok (6) și Facebook (4).

Doar 20 au spus că folosesc foarte rar filtre de înfrumusețare. 11 folosesc filtrele foarte des și zilnic și 22 le folosesc destul de des..

73% dintre respondenți (adică 46 de pers) consideră că arată mai bine cu un filtru de înfrumusețare și 27 dintre acestea s-au simțit mai urâte după ce au scos filtrul de pe fața lor.
10 persoane din cele care consideră că arată mai bine cu filtru au spus că și-ar dori pe viitor operații estetice care să le ofere câteva dintre trăsăturile din filtre.

Pe o scară de la 1 la 5 cei mai mulți respondenți au votat 3, adică un impact mediu asupra părerii de sine. 11 persoane au considerat că acestea au un efect mare și foarte mare.

Deci, numai din această cercetare la nivel mic, ne dăm seama că în categoria de vârstă în care sunt și eu (am 20 de ani) filtrele sunt destul de folosite și au un impact moderat asupra părerii de sine.
Ceea ce nu știm este totuși care este efectul asupra generațiilor mai mici, 10, 11, 12 ani care trec acum prin una dintre cele mai grele perioade din viețile lor, în care trebuie să-și accepte corpurile și trăsăturile?
Dacă pe noi, care avem 20-21 de ani ne afectează, atunci ei cum sunt?
Expunem tot mai des acești copii unei frumuseți ireale încât pornesc direct în viață cu gândul că sunt urâți și că au nevoie de modificări.
Ceea ce mă duce la al treilea punct: promovarea tot mai mare în ultimii ani a modificărilor non-chirurgicale, realizate cu botox sau filler.
Promovarea modificărilor non-chirurgicale
Nu vreau să fac parte din anti-feminismul alegerii, fiecare persoană are dreptul de a-și modifica aspectul după propriile dorințe și disponibilități materiale.
Problema nu sunt modificările acestea, pentru că, la fel ca machiajul, fiecare poate să aleagă cum vrea să se prezinte ci:
1. Nerecunoașterea acestor „îmbunătățiri” și promovarea lor ca fiind naturale
Tot mai multe persoane publice care spun că nu și-a făcut nicio operație estetică, ceea ce poate fi extrem de adevărat, pentru că fillerul nu este considerat operație estetică.
Exemplul perfect este Kylie Jenner, care știu că este extrem de discutat, dar prezența ei a influențat mai multe generații de adolescenți.
Mai jos v-am pregătit un timeline al operațiilor ei:










Singura modificare pe care o recunoaște sunt buzele, dar este clar că mai sunt și altele pe langă.
Și chiar dacă nu vrea să admită, a creat un trend din asta. S-a expus fetelor tinere și a arătat că și rățușca cea urâtă poate deveni frumoasă cu acest lichid minune.
Toți vrem să arătăm mai bine, de asta ne vopsim părul, cheltuim sute de lei pe haine și machiaje, ne epilăm corpurile, etc… O facem, desigur, și pentru bunăstarea noastră, dar și din cauza presiunilor societății.
2. Promovarea modificărilor non-chirurgicale ca fiind soluția tuturor nesiguranțelor
Adevărul este că aceste probleme cu sine nu pot fi tratate cu niște chimicale și nici cu bisturiul, noi doar credem asta.
Vrem să arătăm bine pentru că frumusețea, sau modul în care frumusețea este percepută, este prioritară pentru a avea succes, și mai și când este vorba de online..
O facem ca să creștem în societate, să avem mai multe șanse, pentru că da, beauty privilege (privilegiul celor frumoși) este un lucru real: când ești frumos lumea se comportă mai drăguț, străinii îți zâmbesc pe stradă și ai mai multe șanse să obții job-ul.
Și e ok, după cum am spus, așa funcționează standardele de frumusețe, până la un punct în care nu mai e ok, până când tot ce facem este să ne gândim la modul în care arătăm.

Sunt un prim exemplu a cum social media m-a făcut să fiu nesigură de atât de multe lucruri: Undeva prin 2014 kylie ne-a spus că buzele ei se datorează modului în care se machiază și noi, ca fraierii am crezut-o.
Pe lângă asta rula „Kylie challenge”, îți pui buzele într-un pahar…și te trezești cu vânătăi, totul pentru a avea buzele cum trebuie.

în 2015 lansează Lip Kits și confesează că a folosit acid, pentru că un băiat i-a spus că nu credea că sărută bine din cauza buzelor subțiri.
Nu am avut banii necesari și nu mi-am putut pune și eu și la un moment dat în maturizarea mea am reușit să-mi accept trăsăturile, dar ce face persoana care are banii? Se duce și își pune. casă arate și ea la fel de bine..
Dismorfofobia este caracterizată de o preocupare continuă asupra unor defecte care, în ochii altora sunt non-existente sau abia perceptibile (Sfatul Medicului) și este una dintre problemele cele mai asociate cu persoanele care își fac intervenții estetice.
Și nu spun că un nas mare sau buzele mici nu sunt observabile, ci că am fost antrenate să fim hyperfixate cu chestii de genul.
Pentru unii oameni, fillerele devin o adicție, la fel ca drogurile.
Nimic nu mai este îndeajuns și nu poate ajunge la idealul de perfecțiune din capul lor.
Este fun să te joci cu fillere și procedee cosmetice, să scapi de chichiță aceea de pe creier pe care o ai din adolescență, dar important este să reții că perfecțiunea este supraestimată: ești frumos sau frumoasă așa cum ești.
În final, ultimul motiv al apariției fenomenului de instagram face îl datorez „liberalizării” pieței de editare foto.
Aplicațiile de editare foto sunt mai accesibile
Acum câțiva ani, spre exemplu, trebuia să fii as în Photoshop pentru a-ți putea edita fața fără ca nimeni să nu observe.
Acum, cu ajutorul unor aplicații de câțiva dolari pe lună sau chiar gratuite, putem și noi, oamenii de rând, să arătăm ca vedetele.
În articolul ei din The New Torker, „How Social Media Shapes Our Identity”, Nausicaa Renner spune că rețelele sociale ne fac să experimentăm ceea ce ea numește „o reprezentare vizuală a ideii de eu”, adică ceea ce postăm pe social media este doar o proiecție, o hologramă, am putea spune chiar, a vieților noastre.
Nu mai putem diferenția între ce e real și ce este fals, pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât acele modificări sunt insesizabile ochiului neatent.
Editarea pozelor în excess contribuie la a mări prăpastia între modul în care ne promovăm online și cum arătăm cu adevărat, putem deveni influenceri și instagram models peste noapte și să ne creăm o audiență și un fan base bazat pe o minciună.
Chiar dacă suntem mai conectați ca niciodată, suntem tot mai deconectați de viața reală.
Mi-am editat câteva poze ca influencerii






Arata atât de real și atât de eu, fiind în același timp foarte diferit.
Dacă cineva nu m-ar cunoaște în realitate și ar vedea pozele editate ar fi foarte gelos de ce am primit de la Dumnezeu!
Sincer, chiar dacă aveam încercare gratuită 3 zile am șters aplicația pentru că după ce am editat câteva poze deja am început să simt cum mă mănâncă piticii de pe creier: ce bine mi-ar sta cu buzele mai mare, mamă ce frumos e nasul ăsta mai mic.
Trendul asta de frumusete aproape cyborgiană, de robot, de AI, s-a înrădăcinat în mințile noastre și uităm să ne amintim că influencerii pe care îi vedem în online din frumusețea lor își câștigă existența.
Câteva concluzii despre subiect
Un respondent al chestionarului mi-a spus:
Instrumentele din online trebuie folosite responsabil, la fel ca timpul petrecut în acest mediu. Să nu uităm cine suntem în viața reală și să nu ne ascundem în fața unei măști.
Anonim
Și pot spune că sunt total de acord. Putem să ne edităm pozele să le facem mai saturate sau poate să scoatem acel fir de păr enervat, putem să încercăm acidul în buze să vedem cum ne stă și putem posta clipuri la story cu efecte, nu trebuie să țipăm #nofilter în gura mare și să facem din oamenii care se machiază mai mult sau folosesc diferite procedee non-chirurgicale victimele noastre. Importantă este transparența.
Cheia este înțelegerea fenomenelor din spatele a ceea ce vedem și ceea ce credem că ne dorim. Dacă peste 5 ani trendul de frumusețe se schimbă, ce vei face?
Mi-a făcut plăcere să realizez acest material, mai ales că în media românească nu am găsit niciun articol pe subiectul de instagram face, chiar dacă este unul extrem de răspândit și aș putea zice chiar periculos.
Eu sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a ajutat să înțelegi mai bine fenomenul de „Instagram Face”.